429
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-429,stockholm-core-2.4.3,select-child-theme-ver-1.1.2,select-theme-ver-9.9,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,qode-mobile-logo-set,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive
Title Image

Vraag en antwoord

Heb je vragen over Od!n?

De antwoorden op veelgestelde vragen vind je hieronder.
Kun je geen antwoord vinden op je vraag? Mail ons dan even via info@odin-observatie.nl

Stel ons een vraag

Waar komt de naam Odin vandaan?

Odin is de Noordse oppergod. Hij bezit veel wijsheid. Op zijn schouder zitten vaak twee raven. Deze raven vliegen het land in en vertellen Odin alles wat ze tijdens hun vluchten ontdekken. De naam van de raven? Zij heten Huginn (gedachte) en Muninn (geheugen).

Od!n wil jou precies dat brengen: wijsheid brengen in je doen en laten en overzicht geven over al je gedachten en je herinneringen.

Wat betekent de lijn van de volwassene?

Door goed te kijken naar kinderen ontdek je wat een kind nodig heeft. Dat is de basis.

Daarnaast wil je je dagen voorbereiden, je plant je acties. Of je nu pedagogisch begeleider, leraarondersteuner, onderwijsassistent of leerkracht bent. Al die plannen bij elkaar verbinden we in de lijn van de volwassene. Je plant per periode, je plant per week en je plant per dag. Zo inspireer je kinderen in de zone van de naaste ontwikkeling en stuur je op dit proces.

De lijn van de volwassene geeft jou overzicht van al je activiteiten.

Welke beslissingen kan ik nemen?

Na een waarneming kun je de volgende beslissingen nemen. Je besluit:

 • te observeren
 • een aanbieding te geven
 • te wachten
 • te registreren
 • de voorbereide omgeving aan te passen
 • contact te zoeken met de pedagogisch coach, de kwaliteitscoördinator of de opvoeders.

Welke ontwikkelingslijnen zitten er in Od!n?

We voegen de volgende lijnen toe:

 • Motoriek
 • Socialisatie
 • Subjectwording
 • Meta cognitieve vaardigheden
 • Ik wil rekenen
 • Taal: doen (taalverzorging en mondelinge taal)
 • Exploring English
 • Avontuurlijk kosmisch (inclusief burgerschap)

Bestaan er kant-en-klare periodeplannen?

Jazeker. Je vindt periodeplannen in Od!n op basis van Avontuurlijk Kosmisch, Taal: doen!, Ik wil rekenen en Exploring English. Zo heb je een basis.
Natuurlijk kun je als school je eigen beslissingen nemen en de periodeplannen aanpassen. Zo ontstaat jullie eigen, op maat gemaakte periodeplan.

Hoe ontstaat het weekplan?

Het weekplan rolt als vanzelf uit het periodeplan. Pas je iets aan in je periodeplan? dan verandert je weekplan direct.

Kan ik de periode- en weekplannen aanpassen?

Je kunt op elk willekeurig moment in het jaar de periodeplannen en weekplannen wijzigen. Dat doe je zelf. Of een collega. Dat ligt er maar net aan wat jullie samen afspreken.

Hoe ontstaan de overzichten per ontwikkelingsgebied?

Wanneer je bij al je waarnemingen en observaties eenduidige termen noteert kun je met de filterfunctie eenvoudig de overzichten downloaden. Je start bijvoorbeeld al je rekennotities met IWR. Wil je verfijnen? Dan start je al je notities over breuken met IWR breuk. De zoekfunctie helpt je alle signaleringen op het gebied van breuken uit de brij van informatie te filteren. Het is handig als je hier op schoolniveau afspraken over maakt.

Is er ruimte voor mijn overdracht?

Alles wat je wilt laten weten aan je collega kun je kwijt in Od!n. Ook voor je eigen notities is ruimte. Dit deel wordt afgeschermd en is alleen voor jou en je duo zichtbaar.

Hoe zorg ik dat ik nooit meer iets vergeet?

Neem je een beslissing? Dan noteer je die natuurlijk. Je krijgt dan vanzelf een reminder.

Heb je iets nieuws aangeboden? Dan krijg je na vier weken automatisch een bericht met de vraag hoe het kind zich op dit gebied ontwikkeld heeft.

Heb je helemaal niets genoteerd over een kind. Dan krijg je al na twee weken een reminder.

Kan ik de reminders uitzetten?

Jazeker kun je de reminders uitzetten. Vergeet je toch het een en ander? Dan zet je de reminders eenvoudig weer aan.

Wat kost Od!n?

De prijzen voor Od!n zijn nu nog gelijk aan de ‘oude’ Erik! app. Zijn de nieuwe aanpassingen gebruiksklaar en hebben we tevreden reacties van de testers ontvangen? Dan kun jij de verrijkte versie gaan gebruiken. We passen onze prijzen dan ook aan.

Is er scholing nodig om met Od!n te werken?

In principe werkt Od!n heel eenduidig en intuïtief. Toch bieden we de scholen die met Od!n aan de slag gaan twee begeleidingsworkshops voor het hele team. Deze workshops zijn onderdeel van de implementatie.

Helpen jullie met de implementatie?

Jazeker doen we dat. Start je met het werken met Od!n? Dan verzorgen we twee bijeenkomsten bij je op locatie. Je ontdekt de mogelijkheden en de handigheden.

Ieder nieuw schooljaar verzorgen we een bijeenkomst voor jullie team. We verdiepen de kennis van goede signaleringen en passende acties. Je leert samen met je team hoe je adequate noties kunt maken en wat je achterwege kunt laten. Je ruimt zelf tijd in om goede afspraken te maken.

Willen jullie meer scholing? Dat kan natuurlijk ook.

Goed om te weten: al onze scholing verzorgen we op maat. We gaan dus vooraf met je in gesprek om jullie wensen en verwachtingen te horen.

Kan ik ergens feedback geven op het gebruik van Od!n?

Zeker! We zijn als makers van Od!n nieuwsgierig naar de ervaringen van de gebruikers. Od!n is er namelijk voor jou en voor de kinderen in je groep en je kindcentrum. Daarom horen we graag hoe Od!n wordt gebruikt in de praktijk en welke aanpassingen gewenst zijn. Mochten veel gebruikers dezelfde wensen hebben, dan kunnen we een aanpassing gaan inplannen.

Enthousiast geworden?

Wil je direct aan de slag? Dat kan. Je mailt naar info@odin-observatie.nl en je ontvangt toegang tot de demoversie.

Demo aanvragen